Wel of geen huis kopen?

Crisistijd

Is het verstandig om in deze tijd een eigen huis te kopen? Kunnen we niet beter nog een tijdje wachten totdat alles wat beter is geworden? Wat worden de nieuwe regels betreffende de hypotheekrenteaftrek? Zullen de huizenprijzen nog verder dalen?
Vragen en nog eens vragen. Vragen die niet makkelijk te beantwoorden zijn, want alles hangt samen met de persoonlijke omstandigheden, de mogelijkheden en de wensen die mensen hebben.
Is een verhuizing noodzakelijk of een wens? Hoeveel geld kan iemand aan een huis uitgeven? Hoeveel hypotheek zal de bank verstrekken? Onder welke voorwaarden? Rentevast of variabel? Bij de koop van een huis gelden een paar vuistregels.

Eigen-geld-nodig-aankopen-woning

Regels

Op de eerste plaats is het verstandig om niet over de besteedbaarheidslijn te springen. Neemt men nu te veel hooi op de vork dan kan dat over een tijdje tegen gaan werken. De hoogte van de maandelijkse aflossing is niet meer op te brengen en dat krijgt vaak nare gevolgen.
Daarnaast geldt dat men kan gaan voor risico of voor zekerheid. Zekerheid betekent men neemt een annuiteitenhypotheek, want daarvan is de hypotheekrente aftrekbaar. Plus, men lost af en hoeft geen angst te hebben voor waardeverlies en daardoor bijbetaling.
Op de derde plaats geldt dat het altijd een moeilijke tijd is om een huis te kopen. Of de huizenprijs is te hoog. Of men verdient net niet genoeg. Of men is bang dat de prijs blijft dalen. Er is altijd wel iets. Dus, mocht men willen kopen dan moet men zich niet laten hinderen door de omstandigheden, maar bekijken hoe men er gebruik van kan maken.
Regel vier is het simpelst voor hen die geen huis hoeven te verkopen. Dit is een ideaal moment want de prijzen zijn laag. Wachten kan ook tegen gaan werken. Maak een keuze en ga er voor.