Je huis opknappen: Hoe kun je voordelig verbouwen?

shutterstock_8336125Een goed geïsoleerd huis levert jaarlijks een flinke besparing op voor je energierekening. Maar aan de andere kant is het vaak ook een flinke investering. Gelukkig komt de overheid je daarin tegemoet door de btw die je over isolatiewerkzaamheden betaalt te verlagen. Sinds 1 januari 2014 bedragen deze namelijk nog maar 6 in plaats van 19 procent. Mocht het nodig zijn dat je een lening afsluit voor het isoleren van je woning, dan is de rente in de meeste gevallen ook nog eens aftrekbaar.

Voorwaarden lager tarief

Om in aanmerking te komen voor het btw-tarief van 6 procent moet het isoleren van je woning wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het huis allereerst minstens twee jaar oud zijn. Daarnaast moeten er uiteraard isolerende materialen zoals steenwol, piepschuim of glaswol gebruikt worden. Ook het plaatsen van dubbele beglazing ter isolatie valt onder deze voorwaarden. Deuren, kozijnen en rietbedekking op het dak vallen niet onder isolerende materialen.

dak

Belangrijke aandachtspunten

Onze overheid geeft het geld niet zomaar weg, dus zijn er verder nog een paar zaken waar je even op moet letten. Zo vielen voorheen ook de kosten van het isolatiemateriaal zelf tot een maximum van 50 procent onder het tarief van 6 procent. Dat is echter veranderd, deze vallen nu volledig onder het 21 procent-tarief. Daarnaast is het belangrijk om alle kostenposten even goed te splitsen wanneer je isolatiewerkzaamheden combineert met andere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken.

Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.