Je relatie in duigen: wat gebeurt er met je huis?

Je hebt net samen een huis gekocht en dan slaat het noodlot toe: je wilt uit elkaar. Een moeilijke tijd waarin grote beslissingen moeten worden genomen. Want wat doe je met het huis op het moment dat je een scheiding aanvraagt? Verkoop je het of blijft één van jullie erin wonen? En wat gebeurt er met de hypotheek?

hypotheek-scheiding

Wie is de eigenaar?

Het is in eerste instantie belangrijk een aantal zaken goed op een rijtje te zetten, bijvoorbeeld wie de eigenaar is van het huis. Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden heb je samen bepaald welk bezit wel en niet gemeenschappelijk is en kan het zijn dat één van beide partners eigenaar is van het huis. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan moet de waarde van het huis gelijk verdeeld worden. Je kunt samen overleggen of één van beiden in het huis wil blijven wonen. Dit is alleen mogelijk als deze persoon ook de hypotheek kan betalen. De vertrekkende partner heeft daarbij recht op de helft van de overwaarde. Is het financieel niet haalbaar dat één van beiden in het huis blijft, dan moet het huis worden verkocht en de waarde, de winst en de schulden verdeeld worden.

Verkopen

Als jullie besluiten de woning te verkopen, bijvoorbeeld omdat geen van jullie de maandlasten op kan brengen, laat je dan goed adviseren. Het kan in de huidige woningmarkt een hele klus zijn je huis kwijt te raken. Een rechter kan beslissen wie er tijdelijk in de woning mag blijven totdat deze verkocht is. Na de verkoop van het huis moet de eventuele winst of de schulden verdeeld worden tussen beide partners.

Uitkopen

Blijf één van jullie in het huis wonen, dan moet deze persoon de ex-partner uitkopen. De vertrekkende partner heeft in dit geval recht op de helft van de waarde van het koophuis. Dit kan een deel van de boedel zijn, al is dit meestal niet genoeg. Wat de uiteindelijke waarde is, hangt af van de taxatiewaarde en de hypotheek. Soms is het nodig een tweede hypotheek af te sluiten.

Nieuwe wet

Op 1 januari 2012 is een nieuwe wet in werking getreden die het eenvoudiger maakt een nieuw huis te kopen na een scheiding. Een ander gevolg van de wet is dat mensen die de huwelijkse voorwaarden willen veranderen, of alsnog huwelijkse voorwaarden willen maken, geen toestemming meer nodig hebben van de rechter.