Hypotheken

Regel ik mijn hypotheek zelf of laat ik dit doen?

Uit handen geven
Men kan een bureau inschakelen als tussenpersoon om een hypotheek te regelen. Men kan ook zelf in gesprek gaan met de bank. Wat beter is? Dat zal afhangen van de persoon. Voor de een is het beter om het te laten regelen, terwijl de ander handig is in de onderhandelingen en het liever zelf doet. Hieronder een paar tips die het makkelijker maken een beslissing te nemen.

Waar op letten?
Maak goed duidelijk wat je verwacht. Waar de grenzen liggen. Laat je goed informeren over de mogelijkheden die er zijn en de gevolgen van een keuze. Met name in de huidige situatie is dat dubbel belangrijk, want een wat ongelukkige keuze kan veel geld gaan kosten. Dat geldt vooral op het gebied van de hypotheekrenteaftrek.

Welke hypotheek?
Welke vorm van hypotheek men neemt hangt af van zaken als de omstandigheden van een persoon. Van de nieuwe regels die de overheid zal vaststellen. Van de hoogte van de inkomens. Van wat men graag wil. Er is heel wat aan verschillende vormen te vinden. Een goed advies is goud waard. Letterlijk.
Zelf op pad gaan betekent dan ook bij meer dan een hypotheekverstrekker aankloppen en daarna alles goed vergelijken.

30 jaar of langer
Men neemt een hypotheek in principe voor 30 jaar. Het is de moeite waard om de verschillende hypotheekvormen te bekijken op voor- en nadelen. Let daarbij op de lange termijn. Korte termijn winst omdat de rente nu laag is kan over de gehele looptijd veel geld kosten. Of men moet over de hele looptijd die lage rente aanbieden. Raadpleeg bij twijfel een tweede aanbieder. Zorg er voor dat er geen grote druk is want dat kan tot snelle beslissingen leiden waar men later spijt van kan krijgen. Bel bij twijfel over de renteaftrek met de Belastingdienst en vraag naar de mogelijkheden. Goed alles afwegen, een hypotheekverstrekker nemen waar men vertrouwen in heeft en een hypotheekvorm kiezen die toekomstperspectief biedt is de beste garantie voor plezierig wonen in het nieuwe eigen huis.