Hypotheekrente historisch laag

De hypotheekrente voor vijf en tien jaar vast heeft momenteel een historisch dieptepunt bereikt. De gemiddelde hypotheekrente voor tien jaar vast is gedaald naar 3,76 procent, wat het laagste percentage ooit is. De gemiddelde hypotheekrente voor vijf jaar vast is gedaald naar een dieptepunt van 3,21 procent. Deze informatie is bruikbaar voor zowel starters op de woningmarkt als voor degenen die al een hypotheek hebben en deze wellicht willen oversluiten.

 

Starters

Voor starters is deze lage hypotheekrente gunstig. Veel van hen kiezen er nu voor om de hypotheekrente voor tien jaar vast te zetten. Huiseigenaren hebben daarmee zekerheid voor langere tijd. Daarnaast kan de hypotheek in veel gevallen mee verhuizen naar een ander huis.

 

Oversluiten

Ook voor huiseigenaren die al een hypotheek hebben kan de huidige lage rente nuttig zijn. Je kunt namelijk je hypotheek oversluiten. Dat betekent dat je de hypotheekrente opnieuw vastlegt door het openen van een nieuwe hypotheek, waarmee je je oude aflost. Er zitten ook enkele nadelen hieraan. Zo berekent de bank een boeterente omdat het oude hypotheekcontract wordt verbroken. Daarnaast zijn er advies- en notariskosten verbonden aan het oversluiten van een hypotheek. Echter, gezien de historisch lage rente van dit moment is het de moeite waard om te berekenen of  het financieel voordeel dat het oversluiten naar een hypotheek met lagere rente met zich meebrengt opweegt tegen de incidentele kosten.