Groener én goedkoper wonen in 5 stappen

duurzaam-wonenJe denkt er vast wel eens over na: je wilt eigenlijk best wat milieubewuster leven en ook je uitgaven zou je wel even goed door willen lichten. Gelukkig gaan beide voornemens prima samen en kun je met een vijf simpele stappen gelijk een paar vliegen in 1 klap slaan.

1. Draai de was wat kouder

Wist je dat 90 procent van het verbruik van een wasmachine bestaat uit het opwarmen van water? Door wat kouder te wassen kun je daar dus enorm op besparen! Ook is het verstandig om zoveel mogelijk in een keer te wassen en de droger af en toe over te slaan.

2. Zoek een groene energieleverancier

Het is absoluut de moeite waard om verschillende energieleveranciers te vergelijken. Zo zie je niet alleen welke het goedkoopste is, maar kun je ook bekijken welke het groenste is met bijvoorbeeld groene stroom of groen gas.

3.Niet weggooien maar repareren

Een kapot koffiezetapparaat? Je koopt voor een paar tientjes makkelijk even een nieuwe. Maar vaak kun je ‘m voor slechts een paar euro weer laten repareren. Meestal niet bij de winkel waar je ‘m gekocht hebt, maar wel bij een van de vele repaircafés door het land.

4. Stop met stand-by

Bijna elke apparaat heeft tegenwoordig wel een stand-by stand, waardoor zogenaamd sneller opstart. Zo verbruiken ze echter ongemerkt nog wel flink wat energie, wat per jaar al snel tientallen onnodig extra euro’s op de energienota oplevert.

5. Slimmer koken

Ook in de keuken kan veel bespaart worden. Gebruik bijvoorbeeld een zo klein mogelijk pan, dan is het eten sneller op temperatuur. Koken op gas is daarbij goedkoper dan elektrisch koken, de magnetron is daarentegen weer beter om snel even iets in op te warmen.