De keuken maakt promotie

De keuken kent een lange geschiedenis waarin haar functionaliteit door de tijd heen evolueerde. Van open vuur in huis, tot koken in een bijkeuken en met de kookeilanden nu lijkt de cirkel rond. De keuken is weer terug en is (misschien sterker dan ooit) de spil van het huishouden.

kookruimte-tot-leefruimte

Transitie naar leefruimte

De afgelopen tijd heeft de keuken letterlijk en figuurlijk aan terrein gewonnen in het huishouden. Zo brengen we er veel meer tijd met elkaar door, maar is ook de ruimte steeds groter geworden. Zeker in tijden van crisis zoeken we de gezelligheid op en blijven we vaker thuis. Meer mensen verkiezen een eetkeuken of ‘leefkeuken’ boven een aparte keuken en eetkamer. De twee ruimtes smelten samen naar één leefruimte. Het is een ontmoetingsplek waar iedereen in het gezin (en daarbuiten) samenkomt. Terwijl vader kookt is moeder aan het werk, maakt de zoon huiswerk en is de dochter aan het spelen. De eettafel doet naast eetplek ook dienst als vergaderplek, speelplek, werkplek enz. Dit heeft tot gevolg dat er steeds vaker gekozen wordt voor een kookeiland met daarnaast een enorme eettafel.

Nu de keuken ook een plek om te ontspannen is geworden, verandert dat onze interesses en vinden we gebruiksgemak steeds belangrijker. De keuken moet aangenaam zijn en in alle behoeftes voorzien. Dat deze transitie inmiddels een feit is overal terug te zien in woonmagazines en verzamelingen van inspiratiebeelden voor het interieur en woonomgeving. De nieuwste apparaten en technische snufjes zijn niet alleen oogstrelend maar leveren ook tijdwinst op.

Details

Op het gebied van stoelen zien we tegenwoordig ook steeds vaker barkrukken terug, die perfect aansluiten bij verhoogde eettafels en kookeilanden. Stoelen aan de eettafel moeten vooral comfortabel zijn, gezien de tijd die erop doorgebracht wordt. Het aanbod van eetkamerstoelen verschilt dan ook enorm, waarbij door de webwinkels voornamelijk de onderverdeling wordt gemaakt in de armleuning. De ladekasten hebben eveneens een transformatie doorgemaakt. Met een druksysteem, slow-motion sluiting en voorgevormde indeling worden de bewoners op hun wenken bediend. Verder worden huizen ook steeds slimmer en wordt domotica steeds verder ontwikkeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de radio waarvan het volume omlaag gaat wanneer u wordt gebeld & lampen die aangaan bij de intrede van een ruimte.