Bankhypotheken duurder volgens Moneyview

Een van de meest complexe zaken rond het kopen van een huis is ongetwijfeld het uitzoeken van de juiste hypotheek. Kiest u ervoor om uw rente voor langere tijd vast te zetten of gokt u juist op meer voordeel op de korte termijn? Wilt u alles na dertig afgelost hebben of kiest u liever voor de optie om een deel van de hypotheek aflossingsvrij af te sluiten. Moeilijke vragen, die veel tijd en energie kosten om te beantwoorden. Niet zo vreemd, want het is nogal een verbintenis die u aangaat. Tegenwoordig komt daar nog een belangrijke keuze bij, namelijk of u uw hypotheek afsluit bij de bank of bij een hypotheekwinkel.

moneyview

Verschil in kosten
Onderzoeksbureau Moneyview kreeg de opdracht om de hypotheken van deze twee soorten aanbieders te vergelijken. Hieruit kwam naar voren dat er een aanzienlijk verschil te bespeuren viel, waarbij de hypotheken van de banken uiteindelijk fors duurder waren dan die van de hypotheekwinkels. Bijna zestig verschillende hypotheken werden met elkaar vergeleken, waarbij er gekeken werd naar 28 verschillende scenario’s van de klant. In geen enkel geval bleek een bank in staat de voordeligste hypotheek te kunnen leveren.

Verstopte kosten
Veel mensen kiezen voor een hypotheek via hun bank vanwege de zekerheid, maar daarnaast vooral ook vanwege de lagere advieskosten. Deze ligt vaak op ongeveer 2/3 van de prijs die de hypotheekwinkels rekenen. De keerzijde is echter dat de bank aan de achterkant van de hypotheek juist weer meer kosten rekent. Zo betaalt u bij een bank vaak meer voor uw overlijdensrisicoverzekering en is doorgaans ook de rente vele malen hoger, waarmee ook de totale kosten flink stijgen. Bereken de premie voordat u naar u bank gaat eens de kosten bij een onafhankelijke verzekeraar en merk hoe groot het verschil is. Ook is er bij een bank maar een beperkt aanbod wat de betreft de hypotheken, terwijl een hypotheekwinkel gemakkelijk de hypotheken van verschillende aanbieders voor u naast elkaar kan leggen.